Hur kan vi jobba för att förebygga självmord? Varför är självmord så förknippat med stigma och tabu? Hur kan vi förändra samhällets syn på självmord och psykisk ohälsa? I vår podd diskuterar vi dessa frågor med gäster som kan ge olika synvinklar och ny kunskap till oss och våra lyssnare.
Alla poddavsnitt finns att ladda ned transkriberade vid varje avsnitt.
För några år sedan skrev Natte Hillerberg, ST-läkare i psykiatri, en debattartikel med rubriken ”Suicid bland utlandsadopterade – en ignorerad tragedi”. I säsongsavslutningen av Suicide Zero-podden kommer Hillerberg till studion för att prata om situationen för det hon ser som en nedtystad riskgrupp.
Avsnittet gästas också av Susanna Lundqvist och influencern Jelena Meacham. De är båda adopterade och har själva lidit av psykisk ohälsa. I studion finns även Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken.
Efter att Hilda Johnsson varit i studion och svarat på lyssnarnas frågor om tankar och känslor kopplade till psykisk hälsa och självmord började folk lyssna på Suicide Zero-podden som aldrig förr. Därför bestämde vi oss för att vika en hel episod åt det ni vill veta.
I det nittonde avsnittet av Suicide Zero-podden diskuterar vi hur man bemöter en nära vän som förlorat en anhörig i suicid, var man kan vända sig om Självmordslinjen är full och vad man kan svara barn som undrar varför deras släkting dog.
Ni frågade. Hilda Johnsson svarade.
Suicide Zeros utbildningsflaggskepp Våga fråga har översatts till arabiska och podden åker till Göteborg för att ta reda på mer. Taha Khatab, som varit med i framtagandet av den översatta utbildningen, berättar om flyktingskapets påverkan på hans psykiska hälsa och hur han tror att utbildningen skulle kunna utvecklas ytterligare.
I studion finns också Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland, som redogör för bakgrunden till det arabiskspråkiga projektet.
Suicidpreventiva dagen närmar sig och runtom i hela landet tänds ljus för de som gått bort i självmord. Annika Svärd kommer tända flera ljus för sin son Alex och i det här avsnittet berättar hon om honom.
Dessutom är det premiär för ”Hej Hilda” där Hilda Johnsson svarar på lyssnarnas frågor. Hur pratar man med sina föräldrar om att man mår dåligt? Ska man berätta för ett barn om morfars självmord?
När fotografen Johan Rönnow bearbetat tankarna efter sin pappas självmordsförsök kände han att han ville vara med och bidra till förändring. Han startade ett projekt där porträtt föreställande kända artister auktionerades ut till förmån för Suicide Zero. Årets musikermodell är Teddybears-profilen Patrik Arve och i det sextonde avsnittet av Suicide Zero-podden gästar han och Johan Rönnow studion tillsammans.
Det blir ett ärligt samtal om hur läskigt det kan kännas att prata om självmordstankar när man vanligtvis är en ”flamsgubbe”.
Årets kommunbarometer har kommit och generalsekreterare Rickard Bracken är i studion för att förklara hur rapporten ska tolkas och vad vi kan lära oss av den.
I avsnittet besöker också Victor Lundmark och Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig för Suicide Zero i Värmland, en korsordsträff som bidrar till att bekämpa ofrivillig ensamhet bland äldre i Kristinehamn.
Dags för nya Suicide Zero-podden, en något omarbetad version av organisationens egen podcast. I säsongspremiären berättar Birgitta Ed, präst och statsministerhustru, om självmorden som drabbat hennes familj och vad hon lärt sig av dem. Det blir ett samtal om vikten av att våga fråga. ”Det värsta är inte att fråga och att konfronteras med någons ångest eller med någons tankar på självmord, det värsta är att hantera att det redan hänt och att man inte kan göra någonting mer”, säger hon.
Dessutom får vi stifta bekantskap med Hilda Johnsson, som under året kommer svara på lyssnarnas frågor om tankar och känslor kopplade till psykisk hälsa och självmord.
Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under det föregående året stått för den bästa journalistiken på temat självmord. 2022 går Våga berätta-priset till TV4-programmet Malou efter tio.
I det trettonde avsnittet av Suicide Zero-podden berättar programledaren Malou von Sivers om sin syn på att arbeta journalistiskt med självmordsfrågan. Hon ger perspektiv med utgångspunkt i en lång karriär och delar också med sig av sina egna erfarenheter av suicid.
Vad ligger egentligen till grund för hur psykiatrin, vården av den som mår dåligt, utformas? Det låter kanske självklart att patienterna och klienterna, de som faktiskt har förstahandsinformation om vad som fick dem att må bättre, har mycket att säga till om – men ser det ut så i praktiken?
I det tolfte avsnittet av Suicide Zero-podden ger forskaren, tillika medlemmen i Suicide Zeros expertråd, Ulla-Karin Schön sin syn på patientens/klientens roll i utformandet av vården. I studion får hon sällskap av vår generalsekreterare Rickard Bracken som pratar om hur patienternas/klienternas erfarenheter når Suicide Zero och vad organisationen kan göra för att lyfta de här kunskaperna ytterligare.
De kallas ofta för hemmasittare, barn som slutar att gå till skolan och istället stannar hemma där de ersätter skolgång med bland annat gaming. Men, är termen hemmasittare rättvis? Och är det här ett allt för enkelt sätt att förklara problematiken? I det här avsnittet av Suicide Zero-podden kikar vi närmare på barnen som stannar hemma från skolan, vad är anledningarna och vad kan vi göra för att bryta dessa mönster?
Vi träffar Hugo Strömberg som bestämde sig för att sluta gå till skolan, Lotta Borg Skoglund, docent och överläkare i psykiatri och Gustav Käll som jobbar med mentorskap för hemmasittande barn.
I avsnitt 10 av Suicide Zero-podden träffar vi Suicide Zeros volontärer Sophia Meyer och Malin Blomquist som delar hur det var för dem att berätta om sina självmordstankar. Johan Andreen, pensionerad överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri och medlem i Suicide Zeros expertråd delar också med sig av vad ett samtal kan betyda.
Hur är det att förlora en nära anhörig i självmord? I det här avsnittet av Suicide Zero-podden träffar vi Maria Lorentzon, volontär och tf utbildningsansvarig på Suicide Zero som förlorat sin 17-åriga son Flipp, samt politikern Annika Strandhäll, som valt att engagera sig som styrelsemedlem i Suicide Zero, vars sambo Thomas gick bort 2019.
I pandemins fotspår har behovet av att ha samtal om psykisk ohälsa på olika sätt blivit oerhört relevant. Och framförallt har de digitala tjänsterna utvecklats på bred front och erbjuder fler vägar att gå om man mår dåligt eller vill förebygga psykisk ohälsa. I det här avsnittet har vi träffat Anna Kinander, psykolog på pratamera.nu och Fredrik Livheim, psykolog samt forsknings- och innehållsstrateg på stiftelsen och appen 29K.
Under 2020 i coronapandemins spår ökade antalet självmordslarm till SOS Alarm och Räddningstjänsten. Ideella organisationer vittar om att allt fler kontaktar deras hjälplinjer. Men trots detta saknar 233 av Sveriges 290 kommuner en övergripande plan för att förebygga självmord. Hur kan det vara så? Och hur kan en kommun göra för att ta fram en handlingplan? Vad kan du som medborgare göra för att sätta press på kommunen?
Hur viktigt kan det vara att prata med sina barn? Livsviktigt! I det sjätte avsnittet av Suicide Zero-podden pratar vi med Maria Lalouni, leg. psykolog och forskare som varit med och tagit fram innehållet i Suicide Zeros initiativ Livsviktiga snack. Hon ger tips på hur man som vuxen får igång snacket med sitt barn, vad man kan göra om det går lite trögt och varför en god förmåga att prata om känslor kan leda till färre dagar på sjukhus.
Under jul, nyår och andra storhelger är det många som mår extra dåligt. Hur kan du som anhörig hjälpa någon i din närhet? Vad kan du som mår dåligt göra för att det ska kännas lite lättare? Och hur hanterar man förlusten av någon som tagit sitt liv och inte kan fira helgerna med oss? Ullakarin Nyberg, suicidforskare och medlem i Suicide Zeros expertråd delar med sig i senaste avsnittet av Suicide Zero-podden.
Varje år tar nära 1 500 människor sitt liv i Sverige, över 70 procent av dessa är män. Frågan är varför män är överrepresenterade och vad är det som gör att pojkar och män inte söker hjälp. I fjärde avsnittet av Suicide Zero-podden pratar journalisten Atilla Yoldas, fotbollsspelaren Richard Magyar och professor Ulf Mellström om de tysta männen och hur vi kan jobba med psykisk ohälsa hos män och pojkar.
Vad har mediers rapportering om självmord för betydelse? Dålig och sensationsinriktad rapportering kan öka förekomsten av självmord samtidigt som en balanserad rapportering kan verka förebyggande och driva samhällsutvecklingen i rätt riktning. Varje år delar Suicide Zero ut pris för bästa rapportering om självmord. I det här avsnittet av Suicide Zero-podden intervjuas Elin Sandow, vinnare av pris för bästa rapportering om självmord, och Kalle Sandhammar, chefredaktör på Upsala Nya Tidning. Intervjuas gör också Sissela Bremmer som vann årets Hederspris för sitt Instagramkonto Nu snackar vi.
Vad är orsaken till att unga mår dåligt? Hur ska vi prata med våra barn om Coronakrisen? Vad ska vi som vuxna och föräldrar vara uppmärksamma på för tecken för psykisk ohälsa? Medverkande i podden är Somaya Ghanem, socionom på BRIS och Johan Åhlén, psykolog som varit med och tagit fram en rapport kring psykologiska effekterna av Coronakrisen.
Varför är det så viktigt att våga fråga någon om hur hen mår? Varför kan det vara så svårt? Och hur kan tankarna snurra i en djup depression? I detta avsnitt medverkar Camilla Rosenkvist, utbildningsansvarig på Suicide Zero och Bosse Konrad, volontär för Suicide Zero.