Hoppa till huvudinnehåll

Suicide Zero och forskning

Suicidpreventiv forskning räddar liv

Varje år tar runt 1 500 personer sina liv i Sverige. Behovet av att hitta evidensbaserade metoder för att förhindra självmord är enormt, och forskning är helt avgörande för att få ner självmordstalen. Suicide Zero donerar därför 5 procent av våra insamlade medel till suicidpreventiv forskning via Fonden för psykisk hälsa. Vi arbetar också för att forskning ska omsättas i praktisk handling ute i kommuner, regioner, statliga organisationer och inom näringslivet.

  • Positivt att få styra mer över sin vård vid självskadebeteende

    2023-05-05
    Personer med självskadebeteende som själva kan besluta att skriva in sig i psykiatrin under kortare perioder, känner en lättnad över att slippa bevisa eller förklara varför de söker hjälp. Det konstaterar överläkaren Sofie Westling, som fått stöd av Suicide Zero för sin forskning.

    Läs intervjun med Sofie Westling här
  • Ungas depression skiljer sig från vuxnas

    2023-05-05
    Varje år donerar Suicide Zero 5 procent av insamlade medel till suicidpreventiv forskning. Inga Dennhag vid Umeå universitet är en av forskarna som fått stöd. Hennes forskning handlar om risker och skyddsfaktorer för depression och suicid, kopplat till ungdomar.

    Läs intervjun med Inga Dennhag här
  • ”Vi behöver förstå vad som händer i kroppen när deprimerade personer har låga D-vitaminnivåer”

    2022-05-11
    Varje år donerar Suicide Zero 5 procent av insamlade medel till suicidpreventiv. Cécile Grudet, doktorand i psykiatri vid Lunds universitet, är en av forskarna som fått stöd av oss. Hennes viktiga forskning handlar om D-vitamin och psykisk ohälsa.

    Läs intervjun med Cecile Grudet här
  • Suicide Zero ger 880 000 kronor till forskning som ska förebygga självmord

    För fjärde året i rad ger Suicide Zero 5 procent av sina insamlade medel till suicidpreventiv forskning genom Fonden för Psykisk Hälsa. I år blir summan 880 000 kronor till fem projekt om bland annat behandling av barn och ungdomar, suicidrisk för personer med afasi efter stroke samt vid premenstruella störningar. Hittills har Suicide Zero gett drygt nästan 3 miljoner till forskning.

    Läs pressmeddelandet här
  • ”Vi blev lite förvånade över att skillnaderna var så stora”

    Annika Lexén, docent i arbetsterapi vid Lunds universitet, har tillsammans med professor Lars Hansson gjort en första större pilotstudie om effekter av Suicide Zeros utbildning Våga Fråga-e.

    Klicka här för att läsa pilotstudien
  • Samarbetar med ledande experter

    Vi har ett gediget samarbete med ledande forskare och experter kring suicid. På så sätt upp säkrar vi upp att det vi gör har förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet.

    Läs mer om Suicide Zeros expertråd

Läs artiklar om forskning här

  • 750 000 öronmärkta kronor till suicidpreventiv forskning

    För andra året i rad har Suicide Zero donerat pengar till Fonden för psykisk hälsa, öronmärkta för suicidpreventiv forskning. Nu står det klart vilka som får anslagen som i år delas ut till minne av den nyligen avlidne professor Jan Beskow som arbetade outtröttligt med suicidprevention i 50 år.