Suicide Zero har ett gediget samarbete med ledande forskare och experter kring suicid. På så sätt upp säkrar vi upp att det vi gör har förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet även om vi alltid vill vara nytänkande i vårt sätt att jobba.
Vi samarbetar med flera av landets ledande experter inom suicidpreventionsområdet - möt dem nedan.
Professor
Britta Alin Åkerman är professor emerita, leg. klinisk psykolog, leg psykoterapeut, och suicidforskare vid NASP. Britta är en av Sveriges mest erfarna suiciepreventionsexperter. Suicide Zero får fortlöpande konsultera och erhålla metodstöd från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP).
Pensionerad överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri
Johan har arbetat kliniskt och med vårdutveckling, verksamhetsledning och handledning inom öppen och sluten psykiatri. Personcentrerad vård, mötets och samtalets betydelse, att understödja personens egenmakt att hantera livet trots svåra omständigheter och att verka för samarbete med närstående och andra professionella aktörer i nätverk runt personen är och har varit vägledande för hur vård behöver bedrivas och utvecklas. Anknuten till NASP sen 2012.
Docent
Sven Bremberg är barn- och ungdomsläkare och docent i Socialmedicin vid institutionen för Global Public Health vid Karolinska Institutet. Han har tidigare varit anställd vid Folkhälsoinstitutet och Folkhälsomyndigheten. På statlig nivå har han medverkat i arbetet med att utveckla en svensk strategi för att minska sociala skillnader i hälsa under uppväxten. Han har varit ansvarig för uppdrag från regeringen som behandlat stöd till föräldrar, ungdomars psykiska hälsa och prevention av självmord. Ett viktigt forskningsintresse är studier av de faktorer som har drivit de senaste decenniernas påtagliga nedgång av suicid globalt och särskilt nedgången i Västeuropa.
Överläkare
Ullakarin är överläkare vid Norra Stockholms Psykiatri och suicidforskare vid KI. Hon arbetar dagligen med suicidprevention och möter både suicidnära och anhöriga som mist någon i självmord. Ullakarin är också en mycket uppskattad föreläsare samt författare till boken Konsten att rädda liv: Om att förebygga självmord samt till boken "Suicidprevention i praktiken".
Psykolog
Liria Ortiz är en av Sveriges mest kända psykologer. Hon skriver regelbundet i Dagens Nyheter, hon har även skrivit flera böcker och hon undervisar i motiverande samtal. Hon har skrivit boken "Motiverande medmänskliga samtal: Att möta och motivera människor", i samarbete med Mind. Dessutom har hon hjälpt oss att ta fram en Våga Fråga-utbildning för ensamkommande flyktingbarn.
Sjuksköterska, verksamhetsansvarig
Susanne Rolfner Suvanto är verksamhetsansvarig för Omvårdnadsinstitutet. Hon har varit Särskild utredare för Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Susanne har en stor passion för att förebygga psykisk ohälsa bland äldre och har också skrivit boken "Psykisk ohälsa hos äldre".
Professor
Bo Runeson är överläkare, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, ledamot av Svenska Läkaresällskapets styrelse. Bo skrev sin avhandling om suicid hos unga efter att ha intervjuat föräldrar och närstående. Detta perspektiv har han behållit i sina studier av suicid som har byggt på samtal med personer som gjort suicidförsök eller på data från nationella register. Forskningen handlar bl. a. om självmordsrisk vid psykisk sjukdom, t.ex. depression och bipolaritet, och risken för upprepade suicid i familjer. Att öka förståelsen om hur suicid kan förhindras genom ökad kunskap om suicidhandlingars uppkomst är syftet. Bo har varit vetenskapligt råd på Socialstyrelsen, SBU och Kriminalvården.
Ordförande och professor
Martin Schalling är professor i Medicinsk genetik vid KI, adjungerad professor vid University of Sao Paulo samt ordförande i Fonden för psykisk hälsa. Han är speciellt intresserad av mekanismer bakom psykiatriska sjukdomar för att kunna bidra till bättre diagnostik och prevention samt mer individualiserad behandling. Hans omfattande forskningsproduktion har en stor internationell spridning. Martin är aktiv som föreläsare för allmänheten och politiker och författare av debattartiklar i medicinska frågor, vidare inom utveckling av innovationer på vetenskaplig grund.
Professor
Ulla-Karin Schön är socionom och professor i socialt arbete vid Institutionen för socialt arbete vid Stockholms Universitet. Hon har under många år bedrivit forskning kring återhämtning från psykisk ohälsa utifrån perspektiv som delaktighet och brukarmedverkan, personcentrerad vård, delat beslutsfattande och metoden självvald inläggning i psykiatrisk heldygnsvård. Hon leder även forskning kring unga vuxna med psykiska- och/eller intellektuella funktionsnedsättningar som står utanför sysselsättning, arbete eller studier, med fokus på livssituation, självupplevd hälsa och känsla av tillhörighet.
Chefläkare, överläkare i psykiatri
Elin Fröding är chefläkare och chef för sektionen Chefläkare och patientsäkerhet i Region Jönköpings län. Hon är överläkare i psykiatri med ett stort intresse för suicidprevention. Elin skrev sin avhandling om suicid som vårdskada. Hennes forskning fokuserar på hur utredningar av vården före suicid kan förbättras för att bidra till ökat lärande och säker vård av suicidnära patienter.