Magnus Skogsbergs far tog sitt liv när Magnus var tjugo år. Hans pappa blev hårt utsatt på sitt jobb. Han förflyttades, fick ovärdiga arbetsuppgifter och tappade sakta men säkert livslusten. Och till slut tog han sitt liv.
”Utsatthet på arbetsplatsen är något vi måste uppmärksamma mer. Machokulturen som pappa råkade ut för finns kvar. Arbetsgivaren har ett ansvar för att uppmärksamma vad som pågår och ha bra rutiner för att stötta, men för lite görs. Det vill jag uppmärksamma.”, säger Magnus.
Sångerskan och artisten Janice slog igenom 2016 med låten Don't need to. Hennes kritikerhyllade debutalbum Fallin’ Up släpptes 2018. År 2011 tog hennes pappa sitt liv. Att prata om psykisk ohälsa och bryta tabun kring självmord är mycket viktigt för Janice. Musiken var viktig för Janice efter att hennes pappa tagit sitt liv. Musiken kunde sätta ord på hennes känslor. Låten Answer, som också blivit film, handlar om saknaden och tomheten efter hennes pappa.
”Filmen ska förmedla varför jag vill tala om det här. Jag hittade tröst och hopp i min musik och jag hoppas att folk ska göra det också. Det känns fint att få prata mer om det.”, säger Janice.
Therése Lindgren är en av Sveriges största influencers och har bland annat uppmärksammats för sin öppenhet om sin egen psykiska ohälsa. Som ambassadör för Suicide Zero tar hon nu nästa steg i sitt arbete för att stötta unga till ett bättre mående.
”Jag vet att jag har en storasysterroll för många av mina följare och om jag kan sprida kunskap om hur man kan förebygga självmord till dem, och vi tillsammans kan träna på att bli bättre på att våga fråga hur våra medmänniskor mår - då känner jag mig glad och att jag bidrar.", säger Therése.
Mattias Sunneborn är friidrottare med bland annat EM-guld och VM-silver på meritlistan. Han var bara 15 år när han fick beskedet att hans pappa tagit sitt liv. Än idag har han inte fått någon förklaring till varför, för självmordet kom som en blixt från en klar himmel. Idag vill Mattias göra skillnad genom att vara öppen om det som hänt och vara ambassadör för Suicide Zero.
”Vi måste börja våga se hur vanligt det är med självmord och konkret sätta in de åtgärder som vi vet kan förhindra personer att ta sina liv.”, säger Mattias.
Anton Bjuhr driver restaurangen Gastrologik, som har två stjärnor i Guide Michelin. Han var mitt i arbetet med att driva restaurangen när hans mamma tog sitt liv. Nu vill han sprida kunskapen om hur viktigt det är att lära sig se varningstecken och våga fråga om självmordstankar.
”Jag vill använda den plattform jag har i dag inom restaurangvärlden till att förändra attityder och öka kunskapen kring psykisk ohälsa och självmord. Vi måste alla bli bättre på att fånga upp hur vår medmänniskor mår.”, säger Anton.
Anna Oscarsson, fotbollsspelare i Eskilstuna United DFF (Damallsvenskan), är ambassadör för Suicide Zero sedan juni 2020. Trots att Anna var mentalt på botten, så presterade hon i topp. Hon spelade i damallsvenskan och debuterade i A-landslaget. Nu vill hon att den psykiska hälsan tas på lika stort allvar som spelarnas fysiska form.
”När jag mådde psykiskt dåligt var det ingen som frågade mig om mitt mående. När jag några månader senare skadade baksidan av mitt lår fick jag dagligen frågor kring min fysiska status. Inte heller då frågade någon hur jag repade mig mentalt. Det blev tydligt för mig att min psykiska hälsa inte togs på samma allvar som min fysiska.”, säger Anna
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Artisten Clara Klingenström slog igenom på bred front när hon i Melodifestivalen 2021 kom femma med sin låt ”Behöver inte dig idag”. Hon har senare varit både Grammisnominerad och vunnit en Rockbjörn.
Även om artistkarriären varit en framgång har livet ibland varit tuffare. Klingenström har öppet berättat om hur hon kämpat mot allvarlig psykisk ohälsa och överlevt självmordsförsök.
Clara Klingenström utsågs till ambassadör i samband med Suicidpreventiva dagen 2023.
Fotograf: Olivia Huerta Bratteng