Hoppa till huvudinnehåll
Therese webben
Therése Lindgren ny ambassadör för Suicide Zero
Therése Lindgren ny ambassadör för Suicide Zero
2021-05-19

Therése Lindgren är en av Sveriges största influencers och har bland annat uppmärksammats för sin öppenhet om sin egen psykiska ohälsa. Nu tar hon nästa steg i sitt arbete för att stötta unga till ett bättre mående och blir ambassadör för den ideella organisationen Suicide Zero.

Hej Therése! Vi är så otroligt glada för att du är vår nya ambassadör – varmt välkommen! En tiondel (!) av Sveriges befolkning följer dig ju redan, men ska vi kanske ändå börja med en kort presentation?
– Absolut! Jag är 34 år, bor i Stockholm men är uppvuxen i Nynäshamn och jobbar sedan 2013 jobbar som influencer.

Du började med att lägga ut klipp på YouTube. Hur kom det sig?
– Det här var 2010 och jag jobbade som säljare. Jag jobbade alldeles för mycket och blev utbränd, vilket började med panikångestattacker. Men på den tiden pratade man ju mycket mindre om psykisk ohälsa så jag hade ingen som helst aning om att det var just panikattacker… Jag trodde först att det var en stroke, min morfar hade nyligen haft en så jag tyckte att symptomen påminde om varandra. Efter upprepade attacker så fick jag till slut åka ambulans in till Södersjukhuset och det var där de talade om för mig att jag troligtvis hade haft en panikångestattack.

– Sedan var jag sjukskriven ett år för utmattning och då började jag titta på sminkvideor på YouTube, som ett sätt att tänka på något annat. För många kan säkert skönhet och smink vara förknippat med en press på att vara snygg och perfekt, men för mig handlade det verkligen bara om att få kliva in i en annan värld där allt var enkelt och roligt. Efter ett tag tänkte jag att jag skulle börja göra egna videor, för att också få testa massa roliga produkter, och på den vägen är det.

Du var tidigt ute med att vara öppen kring ditt eget psykiska mående, med just panikångestattacker och social fobi. Hur kommer det sig?
– Nu i efterhand så tycker jag egentligen att det är ganska konstigt. Jag pratade inte med någon annan om det, inte ens mina föräldrar eller mina bästa vänner. Men på YouTube var det enklare att berätta. Det var ju bara jag och en kamera, jag kunde nog inte riktigt ta in att det satt riktiga människor på andra sidan som kunde se och höra allt.

Vikten av att våga fråga

Nu är du alltså ny ambassadör för Suicide Zero – varför ville du bli det?
– Jag har ingen i min närhet som har begått självmord. Men för två år sedan satt jag och min pojkvän på akuten eftersom han hade fått en ansiktsförlamning. Då kom polisen in, eskorterandes en man i vit badrock som försökt ta sitt liv. En kort stund såg vi varandra i ögonen och det var väldigt, väldigt starkt. Att möta blicken hos någon som inte längre ville leva. Det påverkade mig otroligt mycket. Efter det började jag läsa på en massa om självmord och blev chockad över vilket stort samhällsproblem det är. Det hade jag ingen aning om. Så jag kände att det är helt sjukt att det pratas så lite om självmord och det vill jag vara med och ändra på, så gott jag kan.

Nu har du bland annat gått vår Våga fråga-utbildning två gånger. Vad har den lärt dig?
– Åh, otroligt mycket! Till exempel att det språk vi använder när vi talar om självmord också påverkar sättet vi tänker kring suicid. Som att säga att någon ”valde att ta sitt liv” eller att det är en egoistisk handling. Jag har ju också trott på många av de vanliga myterna, som att man absolut inte får prata om självmord för då kan det ”smitta”.

– Men det kanske allra starkaste jag har med mig är hur oerhört svårt det är att fråga någon rakt ut om hen haft tankar på att ta sitt liv. I utbildningen ingår det som ett rollspel som man får öva på. Trots att det var en helt fiktiv situation så var det otroligt svårt att ställa frågan, att ta orden i sin mun. Det fick mig att inse att det här behöver vi alla träna på, så att ingen tvekar att ställa frågan om det skulle bli skarpt läge.

Kunskap till unga tjejer

Din senaste bok, ”Mitt bästa år. En bullet journal för att må bättre”, är i mycket en guide till hur man kan ta hand om sitt eget mående. Varför ville du skriva den?
– Det började faktiskt med att jag tänkte skriva en bok om hur man blir effektiv och framgångsrik. Jag skulle dela med mig av tips som att man kan lyssna på ljudböcker i dubbel hastighet och lägga fram kläderna kvällen innan för att komma igång snabbt på morgonen. Men efter ett tag så insåg jag att nej, det här var ju anledningen till att jag en gång gick in i väggen. Det vill jag inte lära ut till andra. Så jag började om och nu handlar boken om hur man kan göra för att ta hand om och vara snäll mot sig själv. Det första kapitlet handlar till exempel om att det första man ska göra när man planerar sin kalender är att lägga in sin ledighet. Som när man ska ha filmmaraton eller bara ligga i soffan och käka choklad.

Hur mår du själv idag?
– Jag mår bättre än vad jag gjort någonsin, tack. Mina erfarenheter och min terapi har lärt mig mycket. Men det är klart, i år är det tio år sedan jag flög utomlands, jag träffar sällan kompisar ute och jag tackar nej till alla tv-program. Så visst kan jag önska ibland att jag var helt normal, vad det nu innebär, och kunde göra alla de där sakerna utan att blinka. Men det kommer kanske det också…

Till sist, vilka är dina största förhoppningar när det gäller ditt ambassadörskap för oss?
– Jag hoppas att jag ska kunna fungera som en förlängd arm för att sprida ert budskap, framför allt till yngre tjejer. Jag vet att jag har en storasysterroll för många av mina följare, de har vuxit upp med mig och tillbringar kanske mer tid med mig än med sina föräldrar. Om jag kan sprida kunskap om självmord till dem, och vi tillsammans kan träna på att bli bättre på att våga fråga hur våra medmänniskor mår, då känner jag mig glad och att jag bidrar.

För frågor om våra ambassadörer kontakta Zu-Yon Han, zuyon.han@suicidezero.se

Arkiv
    • 2023
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016

Våra andra ambassadörer

Våra engagerade ambassadörer hjälper Suicide Zero att sprida kunskap, bilda opinion och samla in pengar. Tack vare dem kan vi nå fler och nya målgrupper.

  • Mattias Sunneborn

    Mattias Sunneborn är friidrottare med bland annat EM-guld och VM-silver på meritlistan. Han var bara 15 år när han fick beskedet att hans pappa tagit sitt liv. Än idag har han inte fått någon förklaring till varför, för självmordet kom som en blixt från en klar himmel. Idag vill Mattias göra skillnad genom att vara öppen om det som hänt och vara ambassadör för Suicide Zero.

    ”Vi måste börja våga se hur vanligt det är med självmord och konkret sätta in de åtgärder som vi vet kan förhindra personer att ta sina liv.”, säger Mattias.

    Läs mer om Mattias Sunneborn
  • Magnus Skogsberg Tear

    Magnus Skogsbergs far tog sitt liv när Magnus var tjugo år. Hans pappa blev hårt utsatt på sitt jobb. Han förflyttades, fick ovärdiga arbetsuppgifter och tappade sakta men säkert livslusten. Och till slut tog han sitt liv.

    ”Utsatthet på arbetsplatsen är något vi måste uppmärksamma mer. Machokulturen som pappa råkade ut för finns kvar. Arbetsgivaren har ett ansvar för att uppmärksamma vad som pågår och ha bra rutiner för att stötta, men för lite görs. Det vill jag uppmärksamma.”, säger Magnus.

    Läs mer om Magnus Skogsberg Tear
  • Janice Kavander

    Sångerskan och artisten Janice slog igenom 2016 med låten Don't need to. Hennes kritikerhyllade debutalbum Fallin’ Up släpptes 2018. År 2011 tog hennes pappa sitt liv. Att prata om psykisk ohälsa och bryta tabun kring självmord är mycket viktigt för Janice. Musiken var viktig för Janice efter att hennes pappa tagit sitt liv. Musiken kunde sätta ord på hennes känslor. Låten Answer, som också blivit film, handlar om saknaden och tomheten efter hennes pappa.

    ”Filmen ska förmedla varför jag vill tala om det här. Jag hittade tröst och hopp i min musik och jag hoppas att folk ska göra det också. Det känns fint att få prata mer om det.”, säger Janice.

    Läs mer om Janice Kavander
  • Richard Magyar

    Fotbollsspelaren Richard Magyar, som spelar i Hammarby IF (Allsvenskan), är ambassadör för Suicide Zero sedan årskiftet 2018/2019. Richard har under sin karriär sett flera spelare som inte mått bra. Han har också reagerat på att det finns för lite hjälp inom professionell idrott. Genom ambassadörskapet vill han bidra till att lyfta tabut kring hur dåligt många mår, inte minst inom idrottsvärlden.

    ”Tränarna har ett oerhört viktigt uppdrag i att se varningstecken på psykisk ohälsa och då veta hur de kan stötta.”, säger Richard.

    Läs mer om Richard Magyar
  • Anna Oscarsson

    Anna Oscarsson, fotbollsspelare i Eskilstuna United DFF (Damallsvenskan), är ambassadör för Suicide Zero sedan juni 2020. Trots att Anna var mentalt på botten, så presterade hon i topp. Hon spelade i damallsvenskan och debuterade i A-landslaget. Nu vill hon att den psykiska hälsan tas på lika stort allvar som spelarnas fysiska form.

    ”När jag mådde psykiskt dåligt var det ingen som frågade mig om mitt mående. När jag några månader senare skadade baksidan av mitt lår fick jag dagligen frågor kring min fysiska status. Inte heller då frågade någon hur jag repade mig mentalt. Det blev tydligt för mig att min psykiska hälsa inte togs på samma allvar som min fysiska.”, säger Anna

    FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT

    Läs mer om Anna Oscarsson
  • Anton Bjuhr

    Anton Bjuhr driver restaurangen Gastrologik, som har två stjärnor i Guide Michelin. Han var mitt i arbetet med att driva restaurangen när hans mamma tog sitt liv. Nu vill han sprida kunskapen om hur viktigt det är att lära sig se varningstecken och våga fråga om självmordstankar.

    ”Jag vill använda den plattform jag har i dag inom restaurangvärlden till att förändra attityder och öka kunskapen kring psykisk ohälsa och självmord. Vi måste alla bli bättre på att fånga upp hur vår medmänniskor mår.”, säger Anton.

    Läs mer om Anton Bjuhr