Varje år tar nära 1 500 personer i Sverige sitt liv. Kommunerna har en viktig roll att spela för att få ner den siffran. Här har vi samlat fakta, stöd, tips och goda exempel på hur din kommun kan arbeta suicidpreventivt.
Här hittar du vår nya undersökning om kommunernas arbete med att förebygga självmord (uppdaterad 22 mars 2023).
För andra året i rad placerar sig lilla Vingåker i Södermanland bland de kommuner som har flest suicidpreventiva åtgärder på plats. På en ort där många ungdomar tycktes sakna framtidstro och där tågspåren skär rakt igenom samhället tvingades kommunarbetarna inse att de inte hade så många andra val än att bli bäst.
Att känna till risk- och skyddsfaktorer för självmord är en viktig faktor som kan rädda liv.
Årets kommunbarometer har kommit och generalsekreterare Rickard Bracken är i studion för att förklara hur rapporten ska tolkas och vad vi kan lära oss av den.
I avsnittet besöker också Victor Lundmark och Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig för Suicide Zero i Värmland, en korsordsträff som bidrar till att bekämpa ofrivillig ensamhet bland äldre i Kristinehamn.
Här kan du ladda ner ett stöd för processen med att fram en bra handlingsplan på kommunal nivå.
Ladda ner och skriv ut beslutsstöd för skolpersonal risk för självmord eller vid fullbordat självmord.
Suicide Zero har tagit fram beslutsstöd applicerbara till alla socialtjänstens verksamheter och för alla målgrupper för hur man ska agera om det finns en oro/misstanke om akut självmordsrisk, allvarlig självskada och självmordsförsök samt vid fullbordat självmord.
Suicide Zero erbjuder flera olika utbildningar och föreläsningar till kommuner, kommunala och enskilda verksamheter.
Forskarna Annika Lexén och Lars Hansson har gjort en första större pilotstudie om effekter av Suicide Zeros utbildning Våga Fråga-e.
”Kan vi med hjälp av denna utbildningsinsats rädda minst ett liv så är det här en ovärderlig insats.”
Se var våra volontärer är verksamma samt var i landet det skickats in uppmaningar till kommuner att anta handlingsplan för att förebygga självmord.
Här hittar du vår undersökning om kommunernas arbete med att förebygga självmord.
Storuman i Västerbotten hamnar högt i vår kommunranking (2022).
Trots ökade antalet självmordslarm till SOS Alarm och Räddningstjänsten saknar 233 av Sveriges 290 kommuner en övergripande plan för att förebygga självmord. Hur kan det vara så och vad kan en kommun göra för att ta fram en handlingplan?
I det här avsnittet av Suicide Zero-podden intervjuas kunniga inom området för att ge kunskap, tips och råd om hur detta kan förändras.
Suicide Zero har tagit fram konkreta och kostnadsfria beslutsstöd till skolor för hur de ska agera om det finns misstanke om akut självmordsrisk, allvarlig självskada och självmordsförsök samt vid fullbordat självmord. Tanken är att skolan ska skriva ut och sätta in beslutsstöden i sin krispärm. Jeanette Heilmann håller ihop arbetet i sin roll som utredare på Suicide Zero.