Hoppa till huvudinnehåll

#VågaBerätta

Många av dem som överlevt ett självmordsförsök frågar sig efteråt: "Hur kunde jag tänka så?". Världen blir inte bättre för att du försvinner. Den blir sämre.

Hopplöshet, svårt att koncentrera sig, svårt att sova, svårt att ta itu med saker, svårt att känna sig intresserad av saker som tidigare varit roliga är något du kan känna igen dig i? Det finns hjälp. Berätta för någon du känner eller ta kontakt med vården.

7 tips för att våga berätta

Det är inte lätt – men kan göra stor skillnad. Här kommer några råd om hur du kan gå tillväga för att våga berätta för någon om hur du mår.

1. Ta ett första litet steg

Om du mår dåligt och inte berättar det för någon blir du innesluten i dig själv som i en bubbla. I den bubblan förstärks din övertygelse om att ditt mående inte kan förändras och dina problem aldrig lösas. Genom att berätta för någon om hur du mår, även om det bara är med en mening eller två, så kan du spräcka den bubblan.

2. En stunds vila

När du spräcker din bubbla kan du också få en stunds vila från dina tankar som mal. När du berättar för någon om hur du mår blir det möjligt att skapa en distans till ältande tankemönster; som att kliva ut ur den mörka världen och för en stund istället ta sällskap med en medmänniska.

3. Skifta perspektiv

Genom att berätta för någon om ditt mående kan du få hjälp att skifta perspektiv. Det kan vara så att du får en chans att se dig själv utifrån, eller så kan den du pratar med bidra med egna kunskaper och erfarenheter som kan vara hjälpsamma. Ofta leder det till att det blir möjligt att se att dina tankar och känslor just nu inte är de sanna och eviga. De finns där, men de definierar inte dig.

4. Formulera problem

När du berättar för någon om hur du mår behöver du sätta ord på och beskriva de problem du upplever. På så vis blir problemen mer konkreta och därmed mer möjliga att lösa, eller få hjälp att lösa, små steg i taget.

5. Att hitta tillbaka

Att befinna sig i en destruktiv tankevärld under en lång tid är väldigt tröttande och hämmande. När du är utmattad är det svårare att få syn på sådant som du tidigare tyckte var värdefullt i livet. Om du pratar med någon kan ni tillsammans titta på vad du gillade att göra och hur det stegvis går att hitta tillbaka till det. Kanske går det också att prova att göra aktiviteterna du gillade på nya vis?

6. Ha självmedkänsla

När vi mår dåligt är vi ofta mer dömande mot oss själva än vad vi skulle vara mot en vän. Då behöver vi vända på perspektivet och påminna oss om hur vi skulle möta en närstående som mår dåligt och har det svårt.

Exempel:

– Vill du inte belasta någon med hur du mår? Skulle du själv vilja att någon du bryr dig om lät bli att berätta att den har det svårt?

– Talar du (eller snarare dina kritiska tankar) ofta om för dig själv hur misslyckad du är? Skulle du låta en vän prata om sig själv på det viset?

När du berättar för någon om hur du mår blir det lättare att upptäcka den här typen av nedvärderande förhållningssätt (eller självhat som det också kallas) – och därmed ge dig möjlighet att börja vara snällare mot dig själv.

7. Professionellt stöd

Om du får tankar om att skada dig själv eller att ta ditt liv och om du börjar gå vidare till tankar på hur du skulle kunna göra behöver du söka professionell hjälp. Om det känns övermäktigt att göra det själv, be någon i din närhet om hjälp. Här finns en lista på aktörer som erbjuder stöd. Vid akut kris, ring 112.

Tillbaka

  • #10: Våga berätta

    I avsnitt 10 av Suicide Zero-podden träffar vi Suicide Zeros volontärer Sophia Meyer och Malin Blomquist som delar hur det var för dem att berätta om sina självmordstankar. Johan Andreen, pensionerad överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri och medlem i Suicide Zeros expertråd delar också med sig av vad ett samtal kan betyda.

    Lyssna på "Våga berätta" här
  • "Jag kände att jag äntligen kunde börja andas"

    Alexander Fahssi från Uppsala hade dagligen tankar om att ta sitt liv. För fem år sedan kände han att situationen var ohållbar och han tog steget att berätta.
    – Jag ville få hjälp och försöka förstå vad som orsakade mitt mående. Jag minns att jag hade självmordstankar närvarandes redan när jag gick i grundskolan.

    Läs Alexanders berättelse
  • Vikten att våga berätta

    Varför är det viktigt att berätta om hur man mår? När man har det tufft kan det vara lätt att dra sig undan i tron om att man måste lösa sina problem på egen hand - men genom att våga berätta för någon hur man mår så kan det ofta vara första steget till att förändra situationen. Johan Andreen, pensionerad överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri och medlem i Suicide Zeros expertråd delar med sig av vad ett samtal kan betyda.

    Läs hela intervjun med Johan Andreen