Suicide Zeros Våga Fråga-utbildning är framtagen och granskad av ledande expertis inom området suicidprevention. Föreläsningen är mycket uppskattad och sedan vi lanserade den under 2021 har tusentals människor i Sverige deltagit.
Vi har tagit fram Våga fråga-e för att kommuner, stora organisationer och företag på ett enkelt och effektivt sätt ska kunna erbjuda utbildningen till sina medarbetare och medlemmar. Den digitala utbildningen kan läggas upp på organisationens egen lärplattform, vilket gör att medarbetare kan fräscha upp sina kunskaper genom att gå utbildningen igen och att den enkelt kan erbjudas till nyanställda. Observera att det inte behövs några förkunskaper för att kunna delta.
• Fakta och myter om självmord • Uppmärksamma varningssignaler när psykisk ohälsa kan uppstå • Konkreta råd om hur man kan man finnas där och stötta någon som har det tufft • Praktiska samtalsövningar utifrån samtalsverktyget BÖRS (Bekräfta, Öppna (frågor), Reflektera, Sammanfatta) • Tips på hur man kan följa upp och lotsa rätt
Del 1: är digital och deltagaren tar del av e-utbildningen på egen hand från dator, telefon eller surfplatta. Denna del av utbildningen tar ungefär 1 timme att genomföra.
Del 2: består av att kursdeltagaren övar på det som hen lärt sig tillsammans med sina kollegor. Övningstillfällena genomförs med fördel i samband med en eller flera arbetsplatsträffar. Det tar cirka 1,5 timme att slutföra del 2. Varje övningstillfälle leds av samtalsledare från den egna organisationen.
Här kan du ladda ner information om Våga fråga-e:
Informationsblad Kravspecifikation Projekt- och tidplan
Vill du boka Våga fråga-e eller ha mer information om utbildningen? Kontakta utbildning@suicidezero.se så hjälper vi dig!
Tillsammans med professor Lars Hansson, har Annika Lexén gjort en första större pilotstudie om effekterna av Suicid Zeros Våga Fråga-e utbildning.