Hoppa till huvudinnehåll

Stödlista för närstående till efterlevande som mist någon i självmord

Stödlista för närstående till efterlevande som mist någon i självmord

Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Detta medför en livslång och bottenlös sorg för de anhöriga. Här får du konkreta råd på hur du som närstående kan agera för att stötta och finnas där för den som sörjer.

Att förlora en närstående i självmord är en av de svåraste förlusterna man kan gå igenom. Det är vanligt att man kort efter en förlust söker mer kunskap om självmord. Informationen man tar del av riskerar att lämna den som är efterlevande med en svår känsla av och skuld. Men det finns aldrig en enkel förklaring till att en person tar sitt liv utan det är alltid många olika faktorer som samverkar.

Sorgen efter självmord är ofta mer komplicerad än annan sorg och det är viktigt att få hjälp och stöd för att bearbeta den ofta bottenlösa sorg ett självmord för med sig.

Stödlista

✔ Omedelbart och en kort tid efter ett självmord: Hör av dig regelbundet och säg att du kommer en viss tid och hjälper till med att handla, laga mat, koka te, diska, klippa gräs, tvätta, hämta barn osv. Fråga sedan om det är ok.


✔ Föreslå inte att den drabbade ska höra av sig om hen behöver hjälp. Det är du som måste erbjuda din hjälp och stå på dig. Den drabbade är alltför handlingsförlamad för att ta initiativ eller be om hjälp.


✔ Undvik tips och käcka uttalanden som att "nu är det dags att gå vidare, det går över, nu har han/hon det bra". Det tar tid att kunna se hur man ska kunna komma vidare.


✔ Lyssna, lyssna och lyssna ännu mer. Påpeka att du finns i närheten vid behov. Ta aktiv kontakt om och om igen även fast den drabbade har tackat nej tidigare.


✔ Vet du inte vad du ska säga så säg just det: ”Jag vet inte vad jag kan säga men jag lyssnar gärna.”


✔ Tänk på att sorgen aldrig går över men att man med tiden kan lära sig att leva med den.


✔ Ha koll på årsdagen för dödsfallet. Kontakta de anhöriga och uppmärksamma årsdagen på något sätt. År efter år.


✔ Var gärna närvarande på något sätt vid exempelvis julafton eller andra högtider.


✔ Var inte rädd för att regelbundet fråga om den döde. Dela med dig av dina minnen. Den drabbade glömmer aldrig utan bär med sig minnet varje minut. Att du nämner den som dött vid namn gör smärtan lite mindre.


✔ Tipsa om SPES och om att det kan kännas som en befrielse att efterlevande får träffa andra i samma situation under gruppsamtal.


Här har vi samlat kontaktuppgifter till en rad olika hjälplinjer som kan ge dig professionellt hjälp och stöd 💚